
IFS / BRC / BRC Global Standard FOOD
standardy dla producentów żywności
Od każdej firmy działającej w branży produkcji, obrotu i przetwórstwa żywności wymagane jest, by minimum raz do roku, Biolog terenowy wykonał audyt i zbadał poziom zabezpieczenie zakładu przed szkodnikami.
Podczas audytu biolog terenowy określa warunki, które sprzyjają rozmnażaniu szkodników i ocenia pracę zewnętrznej firmy, która zajmuje się w zakładzie monitorowaniem oraz zwalczaniem różnych szkodników. Wskazuje też rozwiązania problemów pojawiających się na zakładzie.
Najważniejsze zadania biologa terenowego
Określenie aktywności szkodników
Określenie aktywności szkodników na terenie zakładu i jego otoczenia.
Sprawdzenie jakości usług DDD
Sprawdzenie jakości usług świadczonych przez firmę DDD. Biolog terenowy zwraca uwagę na wszelkie problemy które pojawiły się w danym roku na zakładzie oraz sposób w jaki firma DDD je rozwiązała.
Doradztwo w zakresie ochrony
Doradztwo w zakresie ochrony przed szkodnikami oraz ewentualnymi zagrożeniami.
Sprawdzenie budynku
Sprawdzenie budynku pod względem zabezpieczenia przed szkodnikami.
Kontrola dokumentacji DDD
Dokładna kontrola dokumentacji DDD
Sporządzenie raportu kontrolnego
Sporządzenie szczegółowego raportu kontrolnego. Zawiera on wszelkie wysunięte wnioski, oceny i sugestie.