Jest to kompleks zabiegów których celem jest zabezpieczenie przed
gryzoniami chronionych
obiektów lub terenów, ich likwidacja jeśli już są obecne Gryzonie. Uszkadzają one
konstrukcje i wyposażenie budynków, zabudowań gospodarskich i magazynów. Niszczą warstwę
izolacyjną tych pomieszczeń oraz uszkadzają przewody elektryczne i wodociągowe. W wyniku
ich działalności mogą powstać pożary pomieszczeń, przechowywane produkty mogą zostać
zalewane wodą wydostającą się z uszkodzonych przewodów wodociągowych.
W wielu krajach, importowane produkty żywnościowe są badane, czy były produkowane w
„obecności gryzoni”. Produkty są zwracane eksporterom, jeśli stwierdzi się np. włoski z
sierści gryzoni w czekoladzie lub w mące.
Profesjonalne firmy DDD stosują integrowane metody zwalczania szkodników (IPM-Integrated
Pests Management). Zasadą podstawową wg. IPM jest zapobieganie i profilaktyka, czyli
maksymalne utrudnienie lub uniemożliwienie migracji gryzoni na teren lub do wewnątrz
pomieszczeń zakładu przemysłu spożywczego i stworzenie takich warunków, aby wewnątrz nie
znalazły kryjówek i miejsc do rozrodu. Eliminowanie gryzoni zawsze powinno być
regulowane stosowną Ustawą o porządku i czystości w gminach. Taka Ustawa nakłada na
właścicieli obiektów lub posesji obowiązek wykonywania okresowych akcji deratyzacyjnych.
Zwalczanie gryzoni jest więc obowiązkowe.
Należy pamiętać, że taniej, łatwiej i bezpieczniej jest zapobiegać występowaniu gryzoni niż je zwalczać.